Ga terug

Hoe zaai ik het beste?

Hoe zaai ik dit zakje nou het beste?

  • Zaaiperiode: ½ april – ½ juni
  • Zaaien: Bodem van tevoren harken tot een fijn zaaibed. Zaden bij voorkeur mengen met (vochtig fijn) grof (zoet!) niet-zilt zand (één zakje met 80 gram zand). Zand/ zadenmengsel uitzaaien. Daarna licht inharken. Eventueel te luchtige grond aandrukken. Daardoor maken de zaden contact met de grond en dat voorkomt uitdrogen.
  • Bloei 1e jaar: Zomer-najaar. De éénjarigen kiemen na 4 à 6 weken.
  • Bloei 2e en 3e jaar: Voorjaarzomer-najaar. De meerjarige planten kiemen bij gunstig weer 6 tot 12 weken na inzaai en bloeien in het volgende groeiseizoen – bij goede verzorging – vele jaren daarna.

Wat moet je niet doen? Water geven?

Liever niet! Want de planten zullen kiemen als de omstandigheden gunstig zijn. Dat doen ze ook in de natuur. Ze weten wanneer er een gunstige kiemingsperiode aankomt met voldoende luchtvochtigheid en vocht in de bodem. Het is beter om, zelfs in droge tijden, af te wachten. Deze zaden zijn bijzonder krachtig, heb geduld. Sommige zaden doen tot 3 jaar over om uit hun kiemrust te komen.

Hoera, schoffelen en wieden is niet nodig

Dit bloemenmengsel heeft verschillende groeitijden. Handig als je daar niet doorheen schoffelt. Eénjarigen bloeien het eerste jaar, maar meerjarigen bloeien het eerste jaar nog niet. In de loop van de zomer en het najaar zul je zien dat de zaden van de meerjarige planten wel gaan kiemen. De plant vormt eerst in de breedte op de bodem een rozet en daarna zie je het plantje in de hoogte groeien. In het jaar erop komt de plant vervolgens tot bloei.

Wat moet je wel doen?

Gebiedseigen zaden. Je zaait met dit mengsel wilde planten waar bijen écht iets aan hebben. Wilde bijen, vlinders en andere nuttige insecten hebben planten nodig die in eigen regio zijn opgegroeid.

Wilde bijen hebben vrij korte vliegafstanden, soms maar 100 á 200 meter. Met planten voor voedsel, beschutting en nestgelegenheid dicht bij elkaar help je de wilde bijen het meest.
Help de wilde bij: zaai dit mengsel in en verbaas en verwonder je over groei, bloei, kleur geur, en gezoem! Alleen de zaden die passen bij jouw bodemsoort zullen kiemen. Verrassend dus, ieder ingezaaid plekje zal zich anders ontwikkelen.
Afknippen kan na de bloei (in oktober, tot 10 cm boven de grond). Maar het is beter voor de insecten om de uitgebloeide stengels in de winter te laten staan en evt. pas te knippen in februari/maart het jaar erop.