Ga terug

Veelgestelde vragen

Wat is Bee Friendly?

Bee Friendly is een project van KRO-NCRV. Sinds enkele jaren zet De Staat van Stasse zich in voor het behoud van de ‘wilde bij’. In 2020 sluiten er meerdere programma’s aan, zoals SpangaS en BinnensteBuiten, en onder de noemer Bee Friendly voeren zij actie voor het behoud van de wilde bij.

De bij is belangrijk. Maar de bij wordt ook bedreigd. Onder andere door het simpele feit dat er steeds minder bloemen zijn, gaat de wilde bijenstand hard achteruit. Daarom zeggen wij; Bee Friendly! En gaan we heel Nederland in bloei zetten.

Waarom doen jullie dit als KRO-NCRV?

Wij willen dat we wat meer naar elkaar omkijken. Naar de mensen om ons heen, maar ook naar de wereld om ons heen. In dit specifieke geval; naar de wilde bij. Want die kleine bij zorgt door bestuiving voor een heel groot deel van onze voedingsgewassen. Maar de bijenstand gaat hard achteruit; er zijn steeds minder wilde bijen. Daar wil KRO-NCRV wat aan doen.

Leuk project, waarom is dit eigenlijk nodig?

Net als bij de meeste insecten, heeft ook de wilde bij het zwaar, want het leefgebied wordt steeds kleiner. Waar steden, snelwegen en stenen liggen, heeft de wilde bij geen ruimte. Maar ook in een achtertuin die geplaveid ligt met stenen, verdwijnen bijen. Om het tij te keren, heeft de mens dus een belangrijke rol.

Hoe houden jullie mij op de hoogte van de status van de wilde bij?

Bij het tekenen van de petitie, bij het aanvragen van een zaadzakje of bij het aanvragen van een lespakket, kun je je aanmelden voor de KRO-NCRV nieuwsbrief met onder andere nieuws over Bee Friendly. Op die manier kunnen we je op de hoogte houden van onze actie.

Loopt deze actie het hele jaar door?

Wij voeren actie in de maanden maart, april en mei. Daarna is het nog mogelijk een zaadzakje of lespakket aan te vragen, zolang de voorraad strekt.

Houden jullie ook acties in het land? Zo ja, wat? Wanneer?

Vanwege de maatregelen van het RIVM die nu getroffen zijn in verband met de uitbraak van het coronavirus, is het nu nog niet duidelijk of wij ook actie gaan voeren in het land. Houdt de website in de gaten voor het laatste nieuws hierover.

Zaadzakje

Hoeveel zaadzakjes mag ik aanvragen?

Per adres mag je 1 zaadzakje aanvragen.

Ik wil voor mijn hele straat zaadzakjes aanvragen, kan dat?

Je kunt het beste even contact opnemen door een mail te sturen naar beefriendly@kro-ncrv.nl

Hoe moet ik het zaadzakje zaaien?

Instructies over hoe je het beste kunt zaaien vind je op deze pagina https://beefriendly.kro-ncrv.nl/hoe-zaai-ik-het-beste/

Wanneer kan ik het beste zaaien?

Instructies over hoe en wanneer je het beste kunt zaaien vind je op deze pagina https://beefriendly.kro-ncrv.nl/hoe-zaai-ik-het-beste/

Ik heb geen tuin, kan ik dan wel een zaadzakje aanvragen?

Jazeker! Wellicht heb je plantenbakken waar je het in kunt verspreiden, of heb je in je omgeving een openbaar stuk groen wat je kunt bezaaien.

Mag ik dit in op openbare plek strooien?

Dit is per gemeente verschillend. Je kunt het daarom voor de zekerheid navragen bij je gemeente.

Kan ik de zaadjes eten?

Nee, het is niet aan te raden deze zaadjes te eten.

Is dit zaad biologisch?

Het zaad wordt geleverd door een ecologisch leverancier van inheemse wilde plantenzaden met inzaaiprojecten op gronden van onder andere gemeenten, provincies en waterschappen.

Wat is de samenstelling van de zaadjes?

Het zaad van Bee Friendly wordt geleverd door een ecologisch leverancier van inheemse wilde plantenzaden met inzaaiprojecten op gronden van onder andere gemeenten, provincies en waterschappen. Het is een mix van 60 soorten biologische inheemse wilde bloemen.

Het is een mengsel van onderstaande samenstellingen. Het kan dus zijn dat in uw zakje niet al deze wilde bloemen/planten zitten. Daarnaast kan er altijd een ‘verrassing’ bij zitten en dus een zaadje die niet hieronder genoemd wordt. Dit komt doordat er in natuurgebieden en uiterwaarden wordt geoogst. Daar zitten hele plantengemeenschappen bij die per jaar iets anders van samenstelling kunnen zijn.

Akkerplantenmengsel B111:

Akkerviooltje, Bolderik, Dauwnetel, Echte kamille, Gele ganzebloem, Gewone duivekervel, Gewone hennepnetel, Grote ereprijs, Herderstasje, Korenbloem, Reukeloze kamille, Ringelwikke, Rood guigelheil, Slofhaak, Smalle wikke, Stijve windhalm. Vierzadige wikke, Wilde klaproos, Witte krodde, Zwaluwtong.

Margrietmengsel B102:

Akkerhoornbloem, Bleke klaproos, Gele morgenster, Gestreepte witbol, Gewone brunel, Gewone rolklaver, Gewone spurrie, Gewoon biggenkruid, Gewoon duizendblad, Gewoon reukgras, Gewoon struisgras, Glad walstro, Grasmuur, Grote ratelaar, Kleine leeuwentand, Kleine ratelaar, Knoopkruid, Kruipende boterbloem, Margriet, Rode klaver, Rood zwenkgras, Schapenzuring, Scherpe boterbloem, Sint Janskruid, Smalle weegbree, Stijf havikskruid, Veldlathyrus, Veldzuring, Vlasbekje, Vogelwikke.

Margrietmengsel B103

Beemdkroon Bitterkruid, Cichorei, Gele morgenster, Geoorde zuring, Gewone rolklaver, Gewoon duizendblad, Gewoon reukgras, Gewoon struisgras, Glad walstro, Glanshaver, Goudhaver, Groot streepzaad, Grote bevernel, Grote ratelaar, Hopklaver, Karwijvarkenskervel, Kleine klaver, Kleine leeuwentand, Knolboterbloem, Knoopkruid, Kraailook, Margriet, Muskuskaasjeskruid, Oosterse morgenster, Pastinaak, Rode klaver, Rood zwenkgras, Ruige weegbree, Scherpe boterbloem, Smalle weegbree, Veldlathyrus, Vogelwikke, Wilde peen, Zachte dravik.

Waarom moet ik hier een aanmeldformulier voor invullen?

Door het invullen van een aanmeldformulier, kunnen wij het zaadzakje persoonlijk naar je opsturen. Door je email achter te laten, kunnen we je op de hoogte houden van de verzending. Wanneer je je ook aanmeld voor de KRO-NCRV nieuwsbrief, kunnen wij je op de hoogte houden van de gehele Bee Friendly campagne.

Wat doen jullie met mijn gegevens?

Jouw gegevens gebruiken we om het zaadzakje te versturen en via e-mail houden we je desgewenst op de hoogte van de campagne via de nieuwsbrief. Natuurlijk houden wij ons aan aan de wet- en regelgeving rondom privacy. Wil je hier meer over weten, lees dan onze privacyverklaring https://kro-ncrv.nl/over-ons/privacyverklaring

Krijg ik ook een zaadzakje als ik geen aanmeldformulier invul?

Zonder ingevuld formulier kunnen wij geen zaadzakje naar je opsturen, we hebben dan immers je adres niet.

Petitie

Jullie zijn een omroep, waarom vinden jullie dit dan zo belangrijk?

KRO-NCRV vindt het belangrijk dat we meer naar elkaar omkijken. Naar de mensen om ons heen, maar ook naar de wereld om ons heen. In dit specifieke geval; naar de wilde bij. Want die kleine bij zorgt door bestuiving voor een heel groot deel van onze voedingsgewassen. Maar de bijenstand gaat hard achteruit; er zijn steeds minder wilde bijen. Daar wil KRO-NCRV wat aan doen. Door middel van deze petitie streven we naar een beschermde status voor de bij, om zo de bij te helpen.

Waarom moet ík de petitie tekenen?

Wilde bijen zijn cruciaal voor ons bestaan. De wilde bij zorgt door bestuiving voor een heel groot deel van onze voedingsgewassen. Zonder bijen bijvoorbeeld geen appels, aardbeien, kersen en nog veel meer. Door middel van deze petitie streven we naar een beschermde status voor de wilde bij en zorgen we voor het behoud van onze bijenfauna.

Fijn dat jullie als omroep helpen, maar wordt er al niet heel veel gedaan voor de bij?

De Rijksoverheid heeft inderdaad een meerjarig plan voor het behouden en bevorderen van bijen, vlinders en andere bestuivers. Door middel van deze petitie proberen we hier extra kracht bij te zetten en de wilde bij een beschermde status te geven. Hoe eerder de bij gered, hoe beter!

Waar kan ik nog meer helpen?

Voordat de wilde bij een beschermde status krijgt, kun je zelf al heel veel doen om bijvoorbeeld je tuin te veranderen in een bloemweide. Ga naar de website KRO-NCRV.nl/beefriendly en zie hoe je nog meer de wilde bij kunt helpen.

Wat gebeurt er na het inleveren van de petitie?

Als er 40.000 handtekeningen verzameld zijn, kunnen we de petitie aanbieden aan de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De aanbieding van de petitie wordt in de eerstvolgende vergadering van de Kamer geplaatst op de lijst van ingekomen stukken. De commissie besluit daarna of en zo ja, wanneer we de petitie officieel kunnen komen aanbieden.

Wat gebeurt er met de wilde bij als het diertje een beschermde status heeft?

Als de bij deze status krijgt, dan mag de bij niet meer verjaagt, gevangen, gedood of mishandeld worden.

Hoe oud moet je minimaal zijn om de petitie te mogen tekenen?

Je moet minimaal 18 jaar en stemgerechtigd in Nederland zijn om de petitie te mogen tekenen.

Waarom moet ik zoveel gegevens achterlaten bij het tekenen van de petitie?

Om duidelijk te maken dat wij niet de enige zijn met een bepaald standpunt is het belangrijk dat we medestanders vinden. Daarom moeten we voor dit voorstel ten minste 40.000 steunbetuigingen hebben mét naam, adres en geboortedatum van personen ouder dan 18 jaar en met de Nederlandse nationaliteit.

Lespakket

Hoeveel lespakketten mag ik aanvragen?

Je kunt in totaal 10 lespakketten voor je school aanvragen. 1 lespakket is goed voor 1 klas met 35 leerlingen. Wil je er meer dan 10 lespakketten aanvragen? Neem dan contact op met beefriendly@kro-ncrv.nl

Wat zit er in het lespakket?

In het pakket bevinden zich de volgende items:

  • Circa 35 zaadzakjes
  • Een instructiebrief
  • Een Bee Friendly Poster

Na de aanvraag ontvang je digitaal ook nog extra informatie en instructievideo’s, gemaakt door BinnensteBuiten en SpangaS.

Contact

Heb je een vraag, een suggestie? Stuur een mail naar beefriendly@kro-ncrv.nl en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Heb je algemene vragen over de KRO-NCRV en haar programmering? Ga dan naar www.kro-ncrv.nl/contact-faq